Om oss

Näktergalningarna är en blandad kör i stadsdelen Skarpnäck. Vi har nyligen firat vårt 30-årsjubileum och blickar nu framåt mot minst ytterligare trettio år i musikens och körverkens underbara värld!

En kort version av vår långa historia
Vi skapades när Skarpnäck byggdes 1985 som amatörteatergrupp av teatergruppen JORDCIRKUS. Faktiskt på uppdrag av Stockholms stad för att skapa förutsättningar för ett rikt kulturliv i den nya förorten. Sedan dess har vi varit i gång.
Vi var med och invigde Kulturhuset (då Folkets Hus) och snart var Marika Lagercrantz (regi) och de andra från Jordcirkus i fullt arbete med Dickens En Julsaga. Ett hundratal amatörer i alla åldrar (dåvarande Näktergalningarna), musiker (som senare blev Sabbath Hela Veckan) och skådespelarna i Jordcirkus roade Skarpnäcksborna mellan åren 1985-1995.
Jordcirkus lades ner 1995 men då erbjöd sig en musikaliskt driven Näktergalning vid namn Dagny Wennberg att ge föreningen Näktergalningarna ett fortsatt liv med huvudsakligen sånglig inriktning, men också med återkommande teaterinslag. Vi har sedan dess enträget verkat i Jordcirkus anda med att berika kulturlivet i Skarpnäck med omnejd.
Vi är visserligen amatörer, men vår ledare är ett riktigt proffs. Musikdirektör Dagny Wennberg har arbetat som musiklärare i många år och varit en aldrig sinande källa av nya idéer för nya projekt. Gemensamt för alla våra projekt är att de haft hög konstnärlig kvalitet, trots att vi som sagt är amatörer.

Vår inriktning
Många konserter och musikteateruppsättningar har framförts. I alla projekt har gränsöverskridande och möten varit centrala: över etniska gränser, generations- och genregränser, mellan amatörer och proffs, mellan olika religioner med mera. Vår repertoar är blandad: ibland blir det kabaréer, ibland Carmina Burana, och vi samarbetar med andra körer, solister, musiker, skådespelare, med proffs, skolor, cirkusbarn, trollkarlar och amatörer… Vi har alltid roligt.

Näktergalningarna kombinerar gärna teater och musik på ett ofta nyskapande vis, vi var till exempel först med  att göra Mozarts Requiem för kör och orkester tillsammans med barn ”Requiem möter livet” hette den i vår tappning – en liknande idé som den som Folkoperan senare gjorde en bejublad föreställning av…

Så fungerar föreningen
Vi är en ideell förening med en liten styrelse som har det löpande ansvaret för verksamheten mellan årsmötena, men vi försöker alltid att sprida arbetsuppgifter och engagemang bland alla våra körmedlemmar. Ingen människa kan göra allt, men alla människor kan göra något! Vi har många olika talanger inom vår kör och vi hoppas kunna inspirera till nya stordåd av medlemmar och andra som jobbar med oss i nya framtida projekt.

Smakprov ur föreställningen då Näktergalningarna firade sitt 30-års-jubileum.

Från första föreställningen av Volund
Bild från vår första uppsättning av ”Volund”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *