Om oss

Näktergalningarna, Con Brio och Sabbath Hela Veckan i ”Sånger från folken på flykt”

Näktergalningarna är Skarpnäcks äldsta kulturförening

Näktergalningarna är Skarpnäcks äldsta kulturförening och bildades när stadsdelen kom till 1985, som en kvartersteatergrupp med sånginslag, ledd av Jordcirkus.
När Jordcirkus slutade i stadsdelen efter tio år fortsatte Näktergalningarna ändå, nu som körteatergrupp med betoning på kör, med eldsjälen och körledaren Dagny Wennberg som vår samhälleligt och musikaliskt djupt engagerade dirigent.

Här är ett par stycken från vår 30-årsjubileumsföreställning ”En annan julsaga”. Titeln anspelar på Dickens ”En julsaga” som  var ursprungs-Näktergalningarnas första teaterföreställning, tillsammans med Jordcirkus, och vars premiär var invigningsprogram för Skarpnäcks Kulturhus (dåvarande Folkets Hus) 1985. Nu fick den bli ramhandling i jubileumsföreställningen. Många av Näktergalningarnas bästa och mesta samarbetspartners genom åren medverkade i jubileumsföreställningen, såsom Sabbath Hela Veckan och Jordcirkus-skådespelare från den ursprungliga föreställningen 1985, men också nyare vänner, musiker, dansare, en romsk flickkör och en trollkarl.

Repertoar och inriktning

Näktergalningarna är en ambitiös amatörkör med mycket omväxlande repertoar
– klassiskt, modernt, folkmusik mm – oftast i samarbete med underbara musiker, ibland i form av musikteater. Gränsöverskridanden och möten är körens signum.

Projekt och Traditioner

Körens verksamhet är upplagd som olika större och mindre projekt som leder fram till konserter eller föreställningar.
Våren 2019 gjorde vi en turné till Berlin med huvudsakligen svensk folkmusik.
Tidigare har vi också gjort Gloria utan Gränser, en flyktingkonsert som byggde på Vivaldis Gloria och inleddes med att sex invandrar- och flyktingensembler tolkade teman från Vivaldi i kontexten av sin egen folkmusik, och sedan avslutades med ett framförande av Vivaldis Gloria RV 589 på klassiskt vis med kör, kammarorkester och solister.
Vi har också framfört t ex musikteaterföreställningen Volund, som bygger på nordisk mytologi, med text av Eva Sjöstrand och musik av Jan Ekedahl och Mats Hallberg, som vi gjorde i regi av Peter Bergared (tidigare Jordcirkus) tillsammans med barnkörer från Martinskolan och en folkmusikensemble från Musikaliska akademin.

Här är en glimt från Vivldis Gloria med Näktergalningarna och Högalids kammarorkester.

Och ett potpurri på sex sånger från ”Irländsk glöd i Skarpnäck” tillsammans med folkmusikgruppen Quilty och skolelever från Martinskolan. (Sångerna är: Red is the rose, The lark in the morning, The bog down in the valley, Barret’s privteers, Only our rivers run free samt The fair maid.)

Förutom våra projekt har vi återkommande traditioner såsom Julsånger vid tunnelbanan samt jul- och sommarsånger hos våra vänner i det gamla skarpnäckska Bergholmstorpet. Vi brukar också ha en konsert på Earth Hour, sista lördagen i mars.

Krav för att vara med i kören

Körvana krävs, notläsning ej helt nödvändigt, men träna hemma. Vi har en mycket omväxlande repertoar och samarbetar ofta med musiker från olika genrer, med andra körer, med barnkörer, med skådespelare, dansare och andra artister. Vi har ett stort samhälleligt och musikaliskt engagemang. Vi tycker själva att vi är mycket snälla och trevliga – kom till oss och se om det stämmer : -)

Så fungerar föreningen

Vi är en ideell förening med en liten styrelse som har det löpande ansvaret för verksamheten mellan årsmötena, men vi försöker alltid att sprida arbetsuppgifter och engagemang bland våra körmedlemmar.

2 tankar kring ”Om oss

  1. Hej Michael! Jag tror att vi missat din förfrågan om att vara med i Näktergalningarna. Vi har inte haft riktigt full koll på den här kanalen är jag rädd.
   Om du fortfarande är intresserad är du naturligtvis varmt välkommen att kontakta vår körledare Dagny Wennberg så kan hon ge dig mer information och så får hon också möjlighet att lyssna på dig och se vilken stämma du skulle kunna vara med i.
   Dagny nås på 070-696 99 66 eller så kan du också skicka ett mail till info@naktergalningarna.se
   Med vänlig hälsning
   Sture Haglund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.