Nu är det vår(termin)!

Vivaldi
Det finns inte många bilder på Vivaldi, detta är i stort sett den enda.

Måndagen den 9 januari 2017 börjar vårterminen för kören. Vi kommer att börja ta oss an Vivaldis Gloria.

Vill du vara med och framföra Vivaldis Gloria med oss är du välkommen att höra av dig till info@naktergalningarna.se eller via någon av kontaktvägarna på hemsidan, antingen kommentarsfälten eller kontaktformuläret.

Vivaldi hade förutom sitt jobb som kompositör också titeln präst och var en enastående violinist. Han arbetade inte som präst med undantag för ett år då han utövade detta yrke. Hans huvudsakliga anställning var på en institution i Venedig, hans födelsestad, där fattiga pojkar och flickor blev utbildade i antingen musik eller annat och som i de flesta fall ledde till att de kunde försörja sig och sina familjer. De duktigaste blev dock kvar på hemmet och deltog i den orkester och kör som drevs av barnhemmet och var vida berömd för sina konserter och för musikernas och sångarnas talangfullhet och virtuositet. Vivaldi var också ledare för kören och ansvarig för att undervisa eleverna i musikteori.

Väldigt mycket av det Vivaldi skrev har gått förlorat. Han skrev bland annat en mängd operor som inte längre finns kvar.

Hans mest kända verk är väl De fyra årstiderna som i musikalisk form beskriver de fyra årstiderna och som var nyskapande och innovativt för den tid då Vivaldi levde.

Hans sakrala verk Gloria är kanske inte lika känt men anses idag som ett av hans bästa verk. Det återuppfördes i modern tid första gången 1939 under en Vivaldivecka arrangerad av  Alfredo Casellas som kartlagt Vivaldis verk och gärning.

För den som vill veta mer om Vivaldi finns här mycket information: Wikipedia om Vivaldi

Vivaldis Gloria
Vivaldis Gloria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.