Körsångare i väntan – andra terminen

De rådande villkoren under våren för alla körsångare blev ju tuffa beroende på pandemins krav på social avskildhet. Trots att vi ställde in alla rep från 15 mars, så lyckades vi i alla fall att ha ett mindre framträdande, vi avslutade terminen och sjöng traditionellt in sommaren på Bergholmstorpet. En mindre skara kunde vara med, på behörigt avstånd, och sedan blev det en gemensam fikastund.

Under sommaren hade styrelsen regelbundet telefonmöten och gjorde en preliminär planering för hösten, samtidigt som vi löpande följde Folkhälsomyndighetens rapporter och prognoser. Ganska snabbt förstod vi att samhället inte skulle öppna under hösten som vi hoppats på, men däremot att mindre förändringar successivt skulle ske. Olof A startade terminen med några repetitioner utomhus (Skarpatorpsskolans skolgård) inför ett framträdande som skedde utomhus, utanför Oscar I:s äldreboende. Ett femtontal korister gjorde ett uppskattat uppträdande, och vi önskades välkomna tillbaka i advent.

Den ”riktiga” terminsstarten skedde genom ett årsmöte 7 september med ett tjugotal deltagare, återigen utomhus vid Skarpagårdsskolan. Bokslut och verksamhetsberättelse fastställdes och samtliga styrelsemedlemmar omvaldes inför kommande verksamhetsår. Därefter bjöds på kaffe och gofikabröd och sedan hade vi en kortare repetition.

Hela september gick det bra att repetera ute på vanlig tid, men den stora frågan var, vad gör man när det är för kallt att vara ute? Vår ordinarie replokal är både för liten och saknar tillräcklig luftkonditionering. Styrelsen diskuterade olika lokaler och olika lösningar och kom fram till att en möjlighet var att tillfälligt dela kören under hösten. De medlemmar som identifierar sig som Icke riskgrupp har fortsatt att repetera på vanlig tid måndagar, tillsammans med Olof i Skarpatorpsskolan, fd.Tätorpsskolan.

De medlemmar som tillhör riskgruppen repeterar under ledning av Dagny i Kulturhuset på fredag fm. Några medlemmar gör uppehåll under höstterminen. Det är viktigt att poängtera att vi hoppas detta ska vara en tillfällig lösning och att vi ska kunna börja att träffas som vanligt igen under våren. Bägge repetitionsgrupperna har jobbat på, båda lokalerna är stora, luftiga och erbjuder bra möjligheter till att hålla avstånd. Senare råd och föreskrifter visar glädjande nog att vi har skapat de förutsättningar som krävs även när direktiven för hela samhället har skärpts nu under november. Ett problem verkar dock vara svårt att lösa och det är säkra transporter till repetitionerna för dem som inte bor i närområdet.

Och vilka planer har vi då för kommande programverksamhet under december? Några adventssjungningar har fått ställas in men vår önskan att göra ett adventsframträdande i Kulturhuset kvarstår. Vi i har bokat söndag 20.12 och genom att ”vända på scenen” kan vi uppträda utåt mot publiken som samlas utomhus. Dagen efter, 21 december fortsätter vi vår tradition att sjunga julsånger vid tunnelbanan för alla boende som kommer hem till Skarpnäck efter dagens knog. Detta är en uppskattad tradition, men i år får också den ske utomhus, vid tunnelbanan kl.17.30 till 18.30.

Vad händer då med vårt firande av körens och kulturföreningens jubileum? Ja, det berättar vi om i ett kommande julbrev!

Lotta Berg Eklundh

Krönikör i Näktergalningarnas styrelse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.